HBOT (Барокамерата), като подобрител на мозъчната функция

През последните сто години продължителността на живота се е повишила от 55 на 80. Критичен фокус на медицината и здравеопазването като цяло, иновативни лекарствени терапии, медицински изделия, и други аспекти на съвременната диагностика, лечение, и възстановяване всички са играли роля в това. Акцентът сега се измества към разширяване на „healthspan“, така че да съответства на продължителността на живота. Има, разбира се, граници на физическите възможности на тялото но един жизненоважен орган, традиционно свързан със съвременното лечение, се доказва силно отзивчив към нови терапии. Мозъчните функции не само могат да бъдат пазени от упадък, но дори и подобрени.
Начина на живот и промените, които осъществяваме – специална диета, физически и психически упражнения, отдавна са били признати за увеличаване на когнитивната функция, тъй като ние остаряваме. Храни, фитнес машини и приложения изобилстват изрично насочени към по-старото поколение. Но еликсирът, като лекарство или други терапии, които значително се борят с свързани с възрастта и когнитивния упадък досега се оказа неуловим.
Наскоро публикувано проучване от изследователи от Израел показа, че хипербарната кислородна терапия (HBOT) или по кратко барокамера, се очертава като съществена терапия за обръщане на свързани с възрастта спад на когнитивната функция.

 HBOT (Барокамерата), като подобрител на мозъчната функция

Д-р Шай Ефрати, д-р Амир Хадани и екип в Сагол център за хипербарна медицина и изследвания в Медицински център Шамир, водещи изследователи на ново проучване, публикувано в дневника за партньорска рецензия, Aging, демонстрираха ползите от терапевтичен протокол на HBOT (кислородната барокамера), създаден в Медицинския център на Шамир.
Изследването е сътрудничество между Саклер училище по медицина и Сагол училище по невронаучни дейности в Тел Авивския университет.
Проучването е първото контролирано клинично и рандомизирано изпитване, изследващо ефекта на HBOT – кислородната барокамера върху когнитивните функции при годни възрастни застаряване. Тя определи, че HBOT е особено от полза за участниците в подобряване на всеобхватни познавателни функции: внимание, скорост на обработка на информация и изпълнителни функции.
HBOT се очертава като съществена терапия при обръщане на свързани с възрастта спад на когнитивната функция.

hbot,  HBOT (Барокамерата), като подобрител на мозъчната функция, Топ МедикРолята на HBOT за обръщане на свързани с възрастта когнитивни способности

Д-р Ефрати издаде изявление, отбелязващо публикуването на изследването, в което подчертава последиците и опасенията, свързани с намаляването на когнитивните и функционалните способности във високоразвити общества:
Големите изследователски усилия по целия свят са насочени към подобряване на познавателното представяне на така нареченото „нормално“ застаряване на населението“, каза д-р Ефрати. „В нашето проучване за първи път при хората открихме ефективна и безопасна медицинска намеса, която може да се справи с тази нежелана последица от влошаването ни, свързано с възрастта.“
Д-р Хадани добави лечението с HBOT, сега се използва в продължение на няколко години и учените са започнали да проумяват как мозъчната функция може да бъде възстановена с HBOT.
„В миналото сме демонстрирали потенциала на HBOT за подобряване/лечение на мозъчни травми като инсулт, травматично мозъчно нараняване и аноксична мозъчна травма (поради трайна липса на доставка на кислород) чрез увеличаване на мозъчния кръвоток и метаболизма,“ Д-р Хадани заключи: „Това забележително изследване би могло да има далечно въздействие върху начина, по който разглеждаме процеса на застаряване и способността за лечение на симптомите му.“

hbot,  HBOT (Барокамерата), като подобрител на мозъчната функция, Топ МедикМеханизъм на хипербарната кислородна терапия

Въпреки че мозъкът представлява само 2% от телесната маса, той усвоява над 20% от приема на кислород на индивида, голяма част от причината за спад на физическото и когнитивното функциониране може да бъде приписана на намаляване на ефективността на кислородната обработка, свързана със застаряването.
Протоколът HBOT е насочен към този проблем, като поставя пациентите в съд под налягане – барокамера, където дишат 100% кислород. Това повдигна кислород в телесната тъкан с между 10 за да 15 пъти над нормалното. Не само общите нива на кислород се увеличават, но колебанията в нивата на кислород в организма води до освобождаването на растежни фактори и стволови клетки, които насърчават излекуването.

hbot,  HBOT (Барокамерата), като подобрител на мозъчната функция, Топ МедикЗаключения относно кислорода и мозъчната функция

Проучването записва шестдесет и три здрави, енергични възрастни, които са били подложени на HBOT – кислородна барокамера в продължение на два часа на ден, пет дни в седмицата, в продължение на три месеца. Тяхната когнитивна функция е измерена чрез използване на цялостна серия от компютъризирани когнитивни оценки. Мозъчният кръвен поток е количествено определен чрез използване на магнитен резонанс техника, която наблюдава промените, кръвния поток намалява през органите и тъканите, известен като мозъчна перфузия.
Сред съществените заключения на анализа беше корелацията между по-горе отбелязаните подобрения и мозъчния кръвоток към различни области на мозъка.
Проучването набъбва масата на данните по отношение на ефикасността на HBOT при генериране на мозъчна функция. Забележимо е, че комбинацията от чист кислород и по-високо налягане е довела до увеличения на оксигенацията на тъканите, докато едновременно се фокусира върху чувствителни към натиск гени. Комбинацията засилва и възстановява тъканнния метаболизъм. Това беше първият път, че такива ползи са били наблюдавани при здрави пациенти, тъй като предишни проучвания са се фокусирали върху пациенти с мозъчни увреждания поради редица състояния.

 

hbot,  HBOT (Барокамерата), като подобрител на мозъчната функция, Топ МедикHBOT и обръщане на когнитивния спад в застаряването

Подобренията, отбелязани в вниманието на участниците и когнитивната обработка скорости, вероятно поради усилен приток на кръв към мозъка. HBOT – кислородна барокамера засилва мозъчния кръвоток и регенерира мозъчните клетки и кръвоносните съдове при лица без увреждане на мозъка. Предишни проучвания са се концентрирали върху ползите от пост-инсулт, травматично и аноксично мозъчно увреждане.
Тези подобрения в цялостната когнитивна функция все още са били наблюдаеми шест месеца след лечението, д-р Ефрати, писане в психология днес, предложи, че техниката може дори да обърне увредената мозъчна тъкан. Той по-нататък отбеляза, че това ще бъде първият път, ефективна медицинска намеса е била наблюдавана за обръщане на свързани с възрастта когнитивен упадък.
„Повечето лекарства и интервенции в най-добрия момент забавят очаквания спад“, каза той. „За първи път при хората открихме начин да регенерираме застаряването на мозъка – както може да се види от мозъчния ЯМР – и да ни даде възможност да си върнем когнитивната функция на нашето по-младо Аз.“

 

Меню
Call Now Button