Хипербарна кислородна терапия – Барокамера

Барокамера или Хипербарната кислородна терапия или HBOT е вид лечение, използвано за ускоряване на заздравяването на отравяне с въглероден окис, гангрена, упорити рани и инфекции, при които тъканите изпитват глад за кислород.

Ако се подложите на тази терапия, ще влезете в специална камера, за да дишате чист кислород при нива на въздушно налягане от 1,5 до 3 пъти по-високи от средното. Целта е кръвта да се напълни с достатъчно кислород за възстановяване на тъканите и възстановяване на нормалната функция на тялото.

Факти за хипербарната кислородна терапия – HBOT – Барокамера

Хипербарната кислородна терапия е използвана за първи път в САЩ в началото на 20-ти век. Това беше, когато Орвил Кънингам използва чист кислород, за да лекува успешно някой, умиращ от грип. Той разработи хипербарна камера, но я демонтира, след като използването на терапията за други състояния се провали.

Терапията е изпробвана отново през 40-те години на миналия век, когато американският флот използва хипербарен кислород за лечение на дълбоководни водолази, които са имали декомпресионна болест. До 60-те години на миналия век терапията се използва и за борба с отравянето с въглероден оксид.

Днес той все още се използва за лечение на болни водолази и хора, страдащи от отравяне с въглероден окис, включително пожарникари и миньори. Също така е одобрен за повече от дузина състояния, вариращи от изгаряния до костно заболяване:

 • Отравяне с въглероден окис
 • Отравяне с цианиди
 • Наранявания от смазване
 • Газова гангрена (форма на гангрена, при която газът се събира в тъканите)
 • Декомпресионна болест
 • Остър или травматичен недостатъчен приток на кръв в артериите
 • Компрометирани кожни присадки и клапи
 • Инфекция в костите (остеомиелит)
 • Забавено радиационно увреждане
 • Болест на ядене на плът (наричана още некротизираща инфекция на меките тъкани)
 • Въздушен или газов мехур, задържан в кръвоносен съд (въздушна или газова емболия)
 • Хронична инфекция, наречена актиномикоза
 • Диабетни рани, които не зарастват правилно
 • Как работи хипербарната кислородна терапия – HBOT?

  • HBOT подпомага заздравяването на рани, като доставя богата на кислород плазма в тъканите, които изпитват глад за кислород. Нараняванията на рани увреждат кръвоносните съдове на тялото, които отделят течност, която изтича в тъканите и причинява подуване. Това подуване лишава увредените клетки от кислород и тъканта започва да умира. HBOT намалява отока, докато наводнява тъканите с кислород. Повишеното налягане в камерата увеличава количеството кислород в кръвта. HBOT има за цел да прекъсне цикъла на подуване, кислороден глад и смърт на тъканите.
  • HBOT предотвратява „реперфузионно нараняване“. Това е тежкото увреждане на тъканите, което се случва, когато кръвоснабдяването се върне към тъканите, след като са били лишени от кислород. Когато кръвният поток е прекъснат от нараняване, например, поредица от събития вътре в увредените клетки водят до освобождаване на вредни кислородни радикали. Тези молекули могат да причинят увреждане на тъканите, които не могат да бъдат обърнати и да накарат кръвоносните съдове да се притиснат и да спрат кръвния поток. HBOT насърчава уловителите на кислородни радикали в тялото да търсят проблемните молекули и да позволят лечението да продължи.
  • HBOT помага за блокиране на действието на вредните бактерии и укрепва имунната система на организма. HBOT може да деактивира токсините на определени бактерии. Освен това повишава концентрацията на кислород в тъканите. Това им помага да се противопоставят на инфекцията. В допълнение, терапията подобрява способността на белите кръвни клетки да намират и унищожават нашественици.
  • HBOT насърчава образуването на нов колаген (съединителна тъкан) и нови кожни клетки. Постига това, като насърчава образуването на нови кръвоносни съдове. Той също така стимулира клетките да произвеждат определени вещества, като съдов ендотелен растежен фактор. Те привличат и стимулират ендотелните клетки, необходими за заздравяването.

  Видове хипербарни кислородни камери – Барокамери

  Хипербарната кислородна терапия използва 2 вида камери:

   • Мономестна камера. Това е камера, изградена за един човек. Това е дълга пластмасова тръба, която прилича на машина за ЯМР. Пациентът се вмъква в камерата. Бавно се херметизира със 100% кислород.
   • Многоместна камера. Тази стая или стая може да побере двама или повече души наведнъж. Лечението до голяма степен е същото. Разликата е, че хората дишат чист кислород чрез маски или качулки.hbot, Хипербарна кислородна терапия – Барокамера, Топ Медик                                                При нас в Медицински Център Топ Медик – Барокамерата е многоместна.

  Какво се случва по време на HBOT – Хипербарната кислородна терапия?

  Само доставчик на здравни услуги трябва да предписва хипербарна кислородна терапия.

  Редица болници предлагат хипербарни кислородни камери – барокамери. Хората се отпускат, седят или лежат удобно в тези стаи и поемат дълбоки вдишвания по време на сесии, които продължават до 2 часа.

  Ушите ви може да се чувстват запушени, когато налягането се повиши, например когато сте в самолет или в планината. Обикновеното поглъщане или дъвчене на дъвка ще „изскочи“ ушите обратно до нормалните нива на слуха.

  Кръвта ви пренася допълнителния кислород в тялото, като влива наранените тъкани, които се нуждаят от повече кислород, за да могат да започнат да се лекуват. Когато сесията приключи, може да почувствате замайване. Леките странични ефекти включват клаустрофобия, умора и главоболие.

  Предпазни мерки

  Хипербарната кислородна терапия не е за всеки. Не трябва да се използва от хора, които са имали скорошна операция на ухото или травма на ухото, настинка или треска, или някои видове белодробни заболявания.
  Най-честото усложнение след HBOT е травма на средното ухо. Други възможни усложнения са увреждане на очите и проблеми със синусите. В редки, тежки случаи човек може да получи кислородно отравяне. Това може да доведе до гърчове, течност в белите дробове, белодробна недостатъчност или други проблеми. Като се имат предвид възможните рискове и ползи, решението за използване на хипербарна кислородна терапия трябва да бъде внимателно взето след подробна дискусия с вашия доставчик на здравни услуги – личен лекар или назначаващ лечението лекар специалист.

Меню
Call Now Button