Масажи за тяло

Професионални масажи

Масажът лекува душата и тялото!

Ако не сте ходоли на масаж, никога няма да разберете, колко прекрасно нещо е той и защо хората толкова се прехласват по него.

Препоръчва се при:

  • Всякакви заболявания на опорно- двигателния апарат, стига да няма противопоказания.

  • При бебетата – особено полезен за общо развитие на организма и общуване с бебето.

  • При настинки, схващания, професионално обусловени болки

  • За общо благотворно въздействие върху организма.

Класически/Шведски масаж

Класически/Шведски масаж има благоприятен ефект като премахва натрупаната умора върху цялото тяло от заседналия начин на живот, както и хроничната болката в гърба и кръста.
Масажа засилва кръвообръщението, подобрява лимфната система, както и дейността на нервната система. Класическият масаж е отлично профилактично средство за всекидневно здраве! Масажът е подходящ при обща скованост на тялото, предизвикана от заседналия начин на живот.
Класически масаж е едно от най-древните използвани средства за премахване болката в гърба и кръста, както и за възстановяване на човешкото здраве. Класическия масаж въздейства на целия организъм, като подобрява и укрепва функциите на всички системи и органи в него. Кожните рецептори възприемат и транспортират външните въздействия от масажните техники навътре в организма и оказват благоприятно действие на редица органи и жизнени системи. Постига се подобряване на обмяната на веществата, ускоряване на кръвообращението и увеличаване на изхвърлянето на метаболити и токсини от организма. Като най-типичен представител на мануалния масаж е класическият масаж.
Класически масаж се използва за нормализиране на функциите на организма при различните видове травми и заболявания.
Масажистът ще използва комбинация от: месене, дълги, течащи удари в посока на сърцето, дълбоки кръгови движения, вибрации и потупване, техники за пасивно движение на ставите. Към всеки основен похват се прилагат и множество допълнителни и комбинирани похвати,прилагането на които зависи от заболяването, неговото, развитие, функционалните нарушения, частта коята се масажира. В зависимост от характера на протичане на възпалението класически масаж може да се прилага всеки ден или през ден или по преценка на масажиста.
Класически/Шведски масаж е нежен тип масаж на цялото тяло, който е идеален за хора, които: са нови в масажите, има много напрежение, са чувствителни на допир.
Може да помогне за освобождаване на мускулни възли , а също така е добър избор, когато искате да се отпуснете напълно по време на масаж.
Ще бъдете покрити с чаршаф, докато лежите на масажната маса. Масажистът ще премести чаршафа, за да разкрие области, върху които активно работи.
За този масаж ще свалите дрехите си, въпреки че може да изберете да запазите бельото си.

Дълбокотъканен масаж

Дълбокотъканият масаж се прилага повече с лечебна цел отколкото за релаксация. При него се набляга на бавните движения и на натиска за достигане до дълбоките тъканни структури на мускулите
Чрез серии от концентрирани техники масажът действа на дълбоките слоеве на мускулите и съединителната тъкан, облекчава болките и подобрява кръвообръщението. Дълбокотъканният масаж е полезен при високи нива на стрес, големи физически натоварвания и за профилактика. Масажът се извършва със сила, която е в комфорта на клиента. Често се използва едновременно като диагностичен и терапевтичен метод.
Той подготвя меките тъкани за последващите мануално-терапевтични процедури, подобрява подвижността на тъканите и тяхната еластичност, стимулира лимфния ток в и около меките тъкани на опорно-двигателния апарат. Спомага за нормализиране на патологично повишения мускулен тонус и мускулен спазъм. Използва се както при остри, така и хронични състояния.
По време на дълбок тъканен масаж вашият масажист ще използва бавни удари и дълбоко натискане на пръста, за да облекчи напрежението от най-дълбоките слоеве на мускулите и съединителната тъкан.
Дълбокотъканият масаж се прилага като помощно средство в комплексния лечебен процес,за подпомагане възстановяването на функцията на органи и системи при различни проблеми на опорно-двигателния апарат.
Масажът се използва като лечебно и профилактично средство против усложнение в комплексното лечение при различните заболявания и травми на човешкия организъм.Неговото физиологично и благоприятно въздействие върху болезнените области от тялото Ви. Той ще помогне на възпалението и болезнените области .Важно е да се пие много вода след дълбокотъканния масаж, за да помогне за промиване на млечна киселина от тъканите.
Дълбокотъканния масаж e осебенно подходящ при: обща скованост на тялото, предизвикана от заседнал начин на живот, физически и емоционален стрес, депресивни състояния, храносмилателни проблеми, безсъние, тревожност, болки в кръста, гърба и ишиас, схванат врат и горната част на гърба, болки в гърба и краката, дископатия и дискови хернии, плексит, невралгия, главоболие и мигрена, ошипяване, гинекологични проблеми.

Лечебен масаж

Лечебният масаж е комбинация от различни лечебни техники, похвати от кинезитерапията и акупресура. Целта на лечебният масаж е да повлияе чрез масажни техники и вибрации върху процеса на възстановяване на заболели тъкани и органи. За разлика от класическия масаж, лечебният обръща по-детайлно внимание на проблемните зони при определени неразположения или заболявания. Той е чудесно терапевтично средство за лечение на травми, шипове, схващания, плексит, ишиас, дископатия и дискова херния, болки в кръста, гърба, краката, врата, при мигрени и главоболия, депресивни състояния, тревожност, преумора.
Всеки лечебен масаж подобрява кръвообращението, отпуска и тонизира мускулатурата, намалява сковаността, повишава енергията. Той се провежда от опитен терапевт, който обръща специално внимание на зоните, чиято функционалност е нарушена. Там където мускулатурата е прекалено напрегната, задачата на терапевта е да я релаксира. И обратното – там, където функционалността не е нарушена – да я тонизира.
Основните масажни техники, с които си служи терапевтът, са: изстискване, поглаждане, разтриване, размачкване, движения и вибрации. Всеки един от тях има специална роля в лечебната масажна процедура. Поглаждащите движения подготвят тъканите и организма за последващите техники. Те винаги се извършват от периферията към центъра по хода на лимфния и венозния кръвен ток. Изстискването прилага малко по-силен натиск с по-бавни движения, като целта му е да раздвижи потока на кръвта и лимфата. По този начин се подхранват и обезболяват тъканите.
Разтриването има най-голям положителен ефект върху ставите, като поддържа еластичността им и засилва кръвоснабдяването в тъканите около тях. Натискът е умерен, като предизвиква зачервяване и чрез него снабдяването на клетките с кислород и хранителни вещества осезаемо се подобрява.
Размачкването е най-силовия похват, който изисква повече ловкост, за да се обработи тъканта дълбоко в мускула. Чрез него се разширяват капилярите на мускула, които остават статични при спокойно положение. Вибрационните техники възбуждат нервната система и предизвикват съкращаване на мускулните влакна, което повишава тонуса на мускулите.

Тригерна терапия

Тригерните точки са вид скованост на мускулите и резултат от малки контракционни възли, които се развиват в мускулите и тъканите, когато една част от тялото е ранена или претоварена. Отличителен белег на тригерните точки е, че могат да причинят болка в други части на тялото, поради което конвенционалните методи за лечение на болка толкова често се провалят. Масажът ще включва работа върху цялото ви тяло, въпреки че терапевтът ви ще се съсредоточи върху конкретни области от тялото, които трябва да бъдат освободени.
Английската дума Trigger (спусък) дава наименованието на тези болезнени точки, тъй като при натиск върху тях се задейства спусъка, който изстрелва болката като куршум.
Тригерните точки са зони на мускулите, които са с повишена чувствителност, проявяваща се с остра болка при натиск. На тези места тъканите са се сраснали, станали са нееластични и дори понякога има съпътстващ възпалителен процес. В резултат на което често се стига до притискане и дразнене на периферните нервни окончания, с което се отключва болката.
Когато масажираме, усещаме мускулните влакна в тези участъци като натегнати струни и откриваме малки уплътнения, които са силно болезнени при натиск.
Тригерните точки се появяват като отговор на организма при пренапрежение, дисбаланс на мускулното натоварване (в резултат на неправилна стойка, сколиоза, продължителни статични пози, резки движения), травми или възпалителни процеси.
Едно събитие може да инициира задействаща точка и можете да претърпите ефектите до края на живота си, ако тази точка на задействане не е адресирана правилно. Всеки има тригерни точки; въпросът е степен. Ако имате постоянна болка, стегнатост или ограничаване на определени движения, е добре да заложите, че изпитвате ефектите на спусъка. Тригерните точки могат да предизвикат различни симптоми като замаяност, болки в ушите, синузит, гадене, киселини, фалшива сърдечна болка, сърдечна аритмия, болки в гениталиите и изтръпване в ръцете и краката, могат да донесат главоболие, болки в шията и челюстта, болки в долната част на гърба, ишиас, тенис лакът и синдром на карпалния тунел. Те са източник на болки в ставите в рамото, китката, тазобедрената става, коляното и глезена, което често се бърка за нараняване на артрит, тендонит, бурсит или нараняване на лигаментите.

Спортен Масаж

Спортният масаж е специална масажна техника, разработена да помогне на активно спортуващите да подготвят телата си преди/след спортни занимания, да се възстановят след спорно натоварване и да подобри качеството на тренировъчния процес. Той използва основни и спомагателни похвати подобни на тези при класическия масаж, но модифицирани така, че да изпълнят конкретните цели на вида спортен масаж и спецификата на спорта, които се практикува. Тази техника се използва за лечение на контузии и подобряване на състоянието преди/след физическо натоварване, вместо за отпускане и релаксация.
Както всеки друг тип масаж, и спортният има своите типични черти. Докато класическият масаж е по-лежерен и дори релаксиращ, един спортен масаж има доста по-агресивен подход, действа по-стимулиращо и активно. Терапевтът, който провежда спортен масаж, се стреми да подобри мускулния тонус на пациента, за да може той да бъде по-гъвкав и стабилен след масажа.
Масажът като вид практика е известен като една от най-ранните форми на физиотерапия и е използван преди повече от 3000 години в Китай и Гърция. Неговото популяризиране в западния свят до голяма степен се дължи на Пер Хенрик Линг, който създава така наречения „шведски масаж“. Много от неговите идеи са формирали основите на модерния спортен масаж, който се практикува и у нас.
При посещение на спортен масаж, масажистът се концентрира върху конкретна проблемна област, която му показвате и обикновено е свързана с някаква спортна дейност.
Много различни движения и техники се използват в спортния масаж. Примерите за тези техники включват шведски стил масаж, компресия, триене, ритмично удряне, плъзгане, стречинг. Тези движения и техники се използват, за да се помогне на тялото на спортиста да постигне максимална производителност и физическа кондиция с намален шанс за нараняване или болка. В случай на травма, целта е да се подобри и ускори възстановяването.
Някои от ползите са за ума (психологически), а други са за тялото (физиологични). Но и в двата случая, положителните ефекти от спортния масаж могат да бъдат комбинация от: Повишен капацитет или диапазон на движение (ROM); Повишена гъвкавост по време на упражнения или движение; Усещане за благополучие; Намалено напрежение на мускулите; Намалена неврологична възбудимост; По-малко мускулни спазми.

Антицелулитен масаж

Антицелулитния масаж въздейства върху целулита като го “разбие” и да съдейства за по бързото му дрениране и отстраняване. Енергичните и бързи похвати използвани при този тип масаж спомагат за физиологичното извайване на третирания участък и за възвръщане на тонуса, еластичността, мекотата и гладкостта на кожата и подкожната тъкан.
Антицелулитен масаж наричаме този вид масажна терапия, при която се използват поглаждащи, масажиращи и ритмични движения, с цел да се раздвижат натрупванията от мастни депа и да се изглади повърхността на кожата. При правилно третиране на зоните, в които най-често се появява целулитът, стартира естественият процес на възстановяване на тялото. Това може да засили кръвообращението и производството на колаген.
Ползи от антицелулитния масаж са: Разбива мастните депа, Раздвижва обичайното срастване между мускулите и кожата, Подобрява кръвообращението което от своя страна повишава нивата на снабдяване с кислород на меките тъкани, Подобрява външния вид на кожата.Важно е да се отбележи, че тези ползи понякога могат да бъдат постигнати едва след няколко сесии. Целулитът е почти невъзможно да бъде елиминиран изцяло, но редовните специализирани масажи могат да допринесат за намаляване на видимия целулит като част от по-мащабна промяна в начина на живот. Антицелулитният масаж се фокусира върху отпускането и изглаждането на проблемните зони. Преди началото на Вашата терапия ще бъдете поканени да легнете върху масажната маса, покрити с кърпа. Вашият терапевт ще използва масло, за да приложи бързи, силни движения върху кожата, включително четкаща техника, техника на масаж с кокалчетата на ръцете и решетъчно фрикция. Този вид масаж е много енергичен, но въпреки това след него ще се почувствате като преродени. Масажите могат да облекчат видимите симптоми на целулита, но са краткосрочно решение в борбата с този упорит проблем. Дългосрочни резултати могат да бъдат постигнати чрез поддържащи масажи, здравословен начин на живот, включващ хранителен режим богат на витамини и минерали, редовни упражнения и прием на много вода. Зоните на тялото, в които се е формирал целулитът, могат понякога да бъдат
доста чувствителни, а силният натиск и бързите техники на тази терапия биха могли да предизвикат лек дискомфорт на моменти. Ако в който и да е момент тези усещаният ви дойдат в повече, говорете с Вашия терапевт. Той ще направи каквото е необходимо, за да се почувствате комфортно.

Масаж за бременни

Известен е също и като пренатален масаж. С масажа се цели намаляване на болките и отоцоте, както и да се редуцират безпокойството и напрежението. Масажът за бременни помага на жената да се адаптира по-добре през периода на 40 гестационни седмици. Изместеният център на тежестта води до напрежение в мускулите около гръбнака, тежест в кръста, болки в краката.
Масажът се фокусира върху специалните нужди на бъдещата майка, докато нейното тяло преминава през редица промени по време на бременността. Често тези промени водят до дискомфорт и общи неразположения в пренаталния период – мускулен и ставен дискомфорт, болки в гърба, схванат врат и напрежение в раменете, крампи и отток на долните крайници, разширени вени (варици), главоболие, умора, затруднено дишане, запек и др. Масажът подобрява функцията на мускулите (отпуска мускулите и намалява напрежението в тях) и ставите (намалява стреса на носещите стави), подобрява стойката (облекчава напрежението в тялото, породено от нарастващото тегло на бебето), подобрява кръвния (повече кислород и хранителни вещества както за майката, така и за плода), лимфния ток (стимулира се отделянето на токсините от тялото и по този начин се подобрява имунитета) и общия тонус на тялото, подобрява еластичността на кожата и подлежащите тъкани, облекчава умствената и физическа умора. Други ползи от масажа: стимулира освобождаването на ендорфини в тялото на майката, които успокояват и отпускат нервната система, намаляват стреса, подобряват настроението и качеството на съня, стабилизира хормоналните нива и спомага за облекчаване на депресията или безпокойството, причинени от хормоналните промени, облекчава работата на сърцето и поддържа кръвното налягане в норма, увеличава притока на кръв към матката и плацентата.
Масажът за бременни не само не е опасен, ами е най-полезната терапия за бременни и поддържането на нейното добро физическо и психическо състояние. В случаят нашият квалифициран терапевт подхожда индивидуално и с внимание съобразявайки състоянието на пациентката.

Масаж с горещи камъни

Топлината отдавна се използва за облекчаване на мускулното напрежение и болка. Тя помага да се увеличи притокът на кръв към засегнатата област. Също така може да намали мускулните спазми и да увеличи гъвкавостта и обхвата на движение, намалява стреса и тревожността, помага при безсъние.
За пръв път азиатските народи са използвали горещите камъни преди повече от 4000 години. Топлината, която те излъчвали, помагала за облекчаване на стомашни болки и подобряване на функциите на редица вътрешни органи. За да практикуват процедурата, терапевтите избират предварително обработени плоски и гладки камъни от вулканичен тип скала, наречена базалт. Те са с различна форма и размери в зависимост от частите на тялото, върху които ще бъдат поставени. Основно свойство на камъните е задържането на топлина за дълъг период от време. Горещите камъни обикновено се поставят върху гърба, стомаха, ръцете и краката на масажирания. В някои случаи, съобразено с индивидуалните особености на масажирания, терапевтът нагрява с вулканичните камъни своите длани и след това с леки движения масажира тялото на клиента. По време на терапията няма опасност от изгаряне по кожата. Температурата на загретите камъни е напълно подходяща за провеждане на масаж с вулканични камъни, без да се нарани тялото на масажирания. Терапевтичните камъни притежават огромна лечебна сила. Топлината, която излъчват, помага за облекчаване на мускулното напрежение и болка. Нежните и плавни движения увеличават притока на кръв към засегнатата област и намаляват мускулните спазми. Подобрената циркулация премахва токсините и улеснява пренасянето на хранителни вещества и кислород до всяка част от тялото. След масаж с вулканични камъни значително се подобрява подвижността на ставите и се улеснява движението. Процедурата действа и върху емоциите и значително намалява тревожността и стреса, особено при хора, подложени на ежедневно натоварване. Терапията с вулканични камъни може да замени сънотворните лекарства, защото отпуска тялото, помага при проблеми със съня и успокоява нервната система. Вулканичните камъни повишават потока на енергия в целия организъм. Те са ефективно средство, допълващо лечението на редица хронични заболявания.

Вендузен масаж

Вакуумът предизвиква прилив на кръв и лимфа от дълбоко разположените тъкани към кожата. Под влияние на вендузния масаж се подобрява периферната циркулация на кръвта, на лимфата и на междутъканната течност. Отстранява се появилият се застой на телесни течности, усилва се обмяната на веществата и кожното дишане в масажираните участъци на тялото. Кожата става еластична, повишава се съпротивлението й към температурни и механични фактори, подобрява се съкратителната функция на мускулите, повишават се техния тонус и еластичност.
Вендузите са древно народно лечебно средство, което все още се използва редовно в традиционната китайска медицина, но все повече навлиза и в модерната лечебна практика. С използването на вендузи при масаж се постига много бърза и ефективна хиперемия, което способства за освобождаване на междутъкънни пространства от метаболитни продукти и енергизиране със свежа кислородна кръв. По този начин, последващото обработване на проблемните зони е по-ефективно. Вендузите могат да се поставят и на едно място, стационарно, за 5-10 минути. От терапевтична и физиологична гледна точка вакуумът, който се създава води до значителна хиперемия, а след малко на третираното място се получава подкожен кръвоизлив – мястото под вендузата трайно посинява. Кръвообращението се засилва, като по този начин забързва процеса на оздравяването и редуцира мускулните болки. Показания за вендузен масаж са: грипни и простудни заболявания, мускулни спазми и ставни навяхвания, дископатии, плексити, главоболие, умора, целулит. Лечебният ефект на физиотерапевтичната процедура вендузи се осъществява благодарение на вакуума предизвикващ прилив на кръв и лимфа към кожата от дълбоко разположените тъкани , които оказват рефлекторно въздействие на кръвоносните съдове на вътрешните органи. Освен това в областта на въздействие се образуват биологично активни вещества, стимулиращи обменните и възстановителните процеси.

Лимфодренажен масаж

Лимфодренажният масаж спомага за ускоряване движението на лимфата в организма, което води до отстраняване на излишните течности и изхвърляне на шлаките и токсините. Това от своя страна способства за очистването на организма и снижаване на телесното тегло. Лимфодренажният масаж установява равновесие между течностите в организма. Затова е изключително полезен при отекли и уморени крака, при отстраняване на едеми, целулит, акне и стрес. Препоръчва се при оплаквания от подути клепачи, двойна брадичка или набръчкана кожа. При по-младите хора тези проблеми не са изразени, но стават ясно забележими при жените, наближаващи менопаузата и при хората под стрес.
Лимфодренажен масаж се нарича мануалната масажна терапия, която използва нежни, повтарящи се движения, за да облекчи и подпомогне нашата лимфна система. А тя, играе изключително важна роля за предпазване на тялото от инфекции и болести. Наричан понякога детоксикиращ масаж, този вид терапия ще подпомогне вътрешните пречистващи механизми на тялото и ще поддържа имунната ви система в изправност. Лимфодренажният масаж е за всеки, който страда от чести пристъпи на лошо настроение или от повишени нива на тревожност. Тази терапия може да подпомогне подобряването на цялостния ви здравен тонус и вашите енергиийни нива. Този вид масаж включва лек натиск, ритмични движения и нежни, пулсиращи движения по посока на лимфните възли. Това помага да се отпушат вашите лимфни възли, които са съсредоточени основно в областта на врата, мишниците и слабините. Терапия трябва да започне с оценка на общата Ви медицинска история. Когато сте готови, ще се съблечете и ще легнете върху масажната маса. Лимфодренажният масаж използва изключително лек натиск дори в сравнение с шведския. Главната цел е да се освободят лимфните възли от застоялата лимфа, въпреки че той може да има и чисто релаксиращи ефекти.

Масаж на стол

Масажът на стола е най-подходящ за хора, които искат бърз масаж, който се фокусира върху шията, раменете и гърба.
Масажът на стола също може да бъде начин да ви въведе в масажите, ако никога досега не сте го правили. Масажът на стола също помага за облекчаване на стреса и насърчаване на релаксацията. Този тип масаж използва леко до средно налягане.
По време на масажа ще останете напълно облечени и ще седнете в специално проектиран стол. Ще опънете стола така, че гърдите ви да се избутат в облегалката на стола, което позволява на терапевта да има достъп до гърба ви.

Меню
Call Now Button