КОЛЕДНИ ПОСТИ- ДНИ НА ДУХОВНО И ФИЗИЧЕСКО ПРЕЧИСТВАНЕ.
КОЛЕДНИ ПОСТИ- ДНИ НА ДУХОВНО И ФИЗИЧЕСКО ПРЕЧИСТВАНЕ.
В календара на християнското православие дните от 15.11-24.12 са специални. Това са едни от последните многодневни пости- с продължителност 40 дни на въздържание от животинска храна, мазна храна, тежка и натоварваща нашата физика и психика. Тези дни са истинско изпитание на нашият дух. Дни на строги пости, в които трябва да възпитаваме духа на въздържание от силни стимуланти галещи небцето, да спрем опиата на алкохола и да се придържаме към вегетариански стил на хранене.
Както казваше един мой преподавател, към който дължа любовта си към биологията “НЯМА НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО САМО ЗАБРАВЕНО СТАРО“. Това е един от най – древните методи на пречистване на организма от натрупаните токсични вещества, които разболяват тялото ни и замъгляват ума, пречат на естественото му развитие. Дните на коледните пости са с много по – дълбоко значение за нашата еволюция. Учат ни на смирение и стоицизъм, дават друго значение на земното ни съществувание. Ние сме повече от материя, ние сме съвършени творения с неизучени и неосъзнати възможности, една неповторима комбинация от материя и енергия. Ако имаме правилните знания относно храненето през този период, освен, че ще подсилим нашият организъм, ще станем физически по здрави, но и ще успокоим ума и подсилим духа. Не е случаен факта, че много велики творци и гении са правили периоди на пречиствания, за да получат просветление, вдъхновения и така са създавали гениални и неповторими творения, които до днешен ден науката не може да обясни и да преповтори.
И така да отговорим на всички търсещи. Каква е храната, която се позволява и как да я комбинираме така, че да подсилим организма и да увеличим неговата устойчевост към вируси и други патогени, да попълним дефецитите в тялото си.? Да, коледните пости са време, в което да се обърнем към себе си и да се погрижим за вътрешния си свят. Има природосъобразна храна, която може да подпомогне този еволюционен процес. Храна, която стимулира вътрешните ни органи да се освободят от токсичността, да се регенерират , да им даде време да се самовъзстановят и обновят със здрави и силни клетки, което ще доведе до по силна концентрация, добра памет, умствено спокойствие и позитивно отношение към заобикалящия ни свят.
Първа част
Дните на коледните пости на практика означават да спрем временно храни от животински произход- строги пости без консумация на месо, мляко, млечни продукти , яйца и риба. Разрешени са постни храни от растителен произход като бобови, зърнени култури, пресни сезонни зеленчуци, кореноплоди , зеленослистни растения, пресни и сушени плодове, ядки и семена. Основни препоръки е да се храним разнообразно и балансирано. Често допускани грешки по време на постите е свръх консумация на високо въглехидратна храна- прекаляване с тестени изделия- хляб, макарони, увеличаване на приема на растителни мазнини като зехтин , олио и други с цел засилване на енергийния внос. За огромно съжаление това води до задълбочаване на липсите в организма и натрупването на допълнително отпадни продукти, дори може да влошим холестероловия си профил, да повишим нивата на кръвната си захар, с храна бедна на фибри ще забавим чревната перисталтика и задълбочим проблеми с дефекацията, т.е може да усложним своето общо състояние. Друга грешка със стартирането на периода на пост е проблемът с така наречената слузна материя.
Натрупаната слузна материя- мукозни вещества са сигнал , че тялото е натрупало токсични вещества, отпадна материя, която е следствие от хронични дефецити на есенциални вещества и повишена токсичност. Тялото започва естествен процес на самопочистване при запълване на лимитите си и при създали се условия. Затова много често започвайки пости тялото прави отчаяни опити да се освободи от натрупаните боклуци. Но този процес е съпроводен с болезнени и неприятни симптоми като възпаление на синусите, слуз в носоглътката, слуз в белия дроб, запушен нос, кашлица, образуване на храчки. Не е проблем постът проблем е , че сме натрупали тези отпадъчни вещества и сме претоварили организма, като едновременно с това сме допуснали с лошо хранене и небалансирано меню дефецити на нутриенти, отслабили сме защитните сили на организма и има отворена врата за много патогени. Слузта е идеална хранителна среда да се развиват патогенни микроорганизми. Те са природни чистачи дошли да ни почистят, но за сметка на нашето общо състояние, защото отделят токсини, активират допълнителни възпалителни процеси, висока температура, болки в гърло и т.н. трябва системно и осъзнато да почистваме нашият организъм , тогава те няма да идват на помощ, за да ни спасяват, хранейки се с боклуците плуващи в кръвта. Белтъчният дефецит също е причина за създаване на слуз в организма, протеините имат основна роля за изграждането на непробиваем имунитет. Познавайки основни физиологични особености вече е лесно да направим необходимите причинно следствени връзки и да не допуснем влошаване на нашето общо състояние.
Втора част
Акцентът трябва да бъде насочен към консумацията на пълнозърнести храни, които ще внесат необходимият баланс от есенциални нутриенти, които ще стимулират организма да се насища с необходимите елементи , за да се самолекува и през този период на покой тялото ще има условията и възможността да се самопречиства от токсините. Така процеса на детоксикация може да е съпроводен в първите дни с лечебни кризи. Защото боклуците от вътрешността на клетките, ще навлязат в общото кръвообръщение, така ще реагира най- чувствителната тъкан- нервните клетки– възможни реакции са главоболие, лека обща отпадналост, замаяност. Но това може да се избегне, ако бъдем мъдри използваме една тънкост в нутрициологията- естествено да разредим навлезлите в кръвта токсини с приема на природни се разредители. Такива природни чистачи са ПРЕСНИТЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ И ЗЕЛЕНОСЛИСТНИ РАСТЕНИЯ. Те са с високо съдържание на диетични фибри, които ще стимулират чревната перисталтика, няма да има застой на хранителна материя, която да гние в червата и допълнително да отравя нашето тяло. Зеленчуците ни даряват с много водоразтворими витамини, антиоксиданти като витамин Ц, минерални соли- желязо, магнезий, калций и други елементи като по този начин се възстановява вътрешната хомеостаза, т.е баланс. Няма как да изядем наведнъж 10 моркова, но можем да ги приемем под формата на фреш- прясно изцеден зеленчуков сок така постигаме приема на терапевтична доза от нутриенти, минерални вещества и антиоксиданти, които ще подсилят организма. Морковите са богати на антиоксиданти от групата на мощните каротеноиди, които разтварят натрупаната слуз, подпомагат нейното естествено извеждане от тялото по един фин и мек начин, укрепват съдовете неутрализират токсичните вещества. Друг съвет в системата на човешкото хранене е включването на много зеленослистни зеленчуци и растения- СПАНАК, БРОКОЛИ, МАГДАНОЗ, КОПЪР, БОСЛЕК и др. Високата концентрация на минерали и растителни фибри, хлорофил тази мъдра комбинация прави изчистване на клетъчно ниво, което никоя друга хранителна добавка не може, ще подпомогне възстановяването на чревният ни микробиом, които е в основата на силна имунна система и добро психично здраве. Научно доказано е, че 70% от нашите имунокомпетентни клетки се формират от определени щамове бактерии, които са естествени обитатели на нашите черва и от тях зависи дори настроението ни през деня. Тези фибри са храна за полезната чревна микрофлора. Нямаме ензимна система, с която да ги усвояваме като хранителен източник, но пък природата ги е предвидила за нас да почистват червата като метла отложените по чревните стени отпадъци и шлаки и хранят полезните бактерии. Зелените растения дават живот и насищат организма с всички нужни елементи за нашето добро здраве. КАК ДА ГИ КОНСУМИРАМЕ ВЪВ ВИСОКИ ДОЗИ, ТАКА ЧЕ ДА ИМАМЕ ЗДРАВОСЛОВНИ ПОЛЗИ ОТ ТЯХ? Парацелз казва „ДОЗАТА ПРАВИ ЛЕКАРСТВОТО И ОТРОВАТА“. ПРИПОМНЯМ ВАЖНОСТТА НА ЗЕЛЕНОТО СМУТИ, КОЕТО МНОГОКРАТНО СЪМ ОПИСВАЛА. С него ще се ПОГРИЖИМ ДА ПОДОБРИМ НИВАТА НА КРЪВНАТА ЗАХАР, ДА РЕГУЛИРАМЕ ВЛОШЕНИЯ ХОЛЕСТЕРОЛ, ДА ПОДОБРИМ ЧРЕВНАТА ПЕРИСТАЛТИКА, ДА СЕ ИЗБАВИМ ОТ КОНСТИАПЦИЯТА, МЕТЕОРИЗМА , СТОМАШЕН И ЧРЕВЕН ДИСКОМФОРТ, ДОРИ ДА ПОНИЖИМ СВЪРХ РАСТЕЖА НА HELICOBACTER PYLORI. Преди готвената храна нека си постелим с голяма порция сезонни зеленчуци под формата на цветна и питателна салата- например от кореноплоди- настърган морков, червено цвекло, ряпа, алабаш, или ситно нарязано зеле и карфиол с листа кервиз и пресен копър, за омазняване нека припомня правилото за пълноценните мазнини. Онези природни мазнини, които тялото може да усвои, а не да натрупа някъде в клетките като непреработен отпадък, с които да запушим кръвоносните си съдове или да лишим клетките си от градивен материал. Мазнините са гориво за нашият мозък, щитовидна жлеза, репродуктивна функция- основна съставна част на хормони и жлъчни секрети. Освен в прясно състояние може да консумираме зеленчуците и задушени, сварени на пара сготвени като вкусни зеленчукови яхнии. Подправени с много подправки като джоджен, чубрица, сминдух, куркума и др. естествени антисептици, които освен, че подпомагат храносмилането, засилват антиоксидантната активност на организма и придават неповторим вкус на храната нежно балансирайки чревната микробиома многократно по добре от всеки един пробиотик продаван по аптеките. Желателно е да се намали консумацията на трапезна сол, която в свръх прием нарушава крехкият минерален баланс, тя се превръща в крадец на калций, желязо и магнезий, цинк, затруднява работата на бъбреците и сърцето. Създава условия за отоци в тялото. Този стимулант и овкусител на храната може да се замести с по балансирани форми на сол като калиева сол, келтска сол, морска сол, използвайте я с повишено внимание. ВСЕ ПАК ЖИВОТА Е ВЪПРОС НА БАЛАНС. НИТО ЕДНА КРАЙНОСТ НЕ Е ЗДРАВЕ. Подправките са ключът към разрешаването на проблема с пристрастяването към солта. Те балансират вкуса на ястието и така можем да намалим използването на трапезна сол към храната. Планирайте добре балансирано и разнообразно меню перфектно съчетание на бобови и зърнени култури на едно хранене, а семената и ядките ще направят още по пълноценна И ХРАНИТЕЛНА ФОРМУЛА ЗА ЗДРАВЕ.
Природата ни е дарила с огромно РАЗНООБРАЗИЕ ОТ ЗЪРНЕНИ И БОБОВИ КУЛТУРИ. Не забравяйте, че белтък е в основата на живота, той е с изключителна важност за поддържането на имунна система, той е пластичен, градивен материал за нас, той е молекулата, която ще вкара желязото и витамините в клетките, онзи есенциален елемент, без които не може да протече нито един биохимичен процес. Как да си го набавим, в този период на въздържание на консумация на месо и животински продукти? Аминокиселини има и в растенията, е не са на едно място, както при месото, но пък когато съчетаваме разнообразни растителни източници, ще гарантираме пълноценен внос на протеини и ще се погрижим за нашето здраве. Мъдро съчетание е приема на едно хранене с комбинирането на бобови и зърнени култури например- нахут с ориз, боб с пълнозърнест сорт ориз богати на витамини групата на Б ВИТАМИНИТЕ. ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ колко полезна е кафявата леща, черната леща сорт Белуга- тя е нежна и лесна за храносмилане много подходяща за хора, които имат храносмилателни смущения, с високо съдържание на природни пигменти, антиоксиданти и минерали. Ще подсили нашето зрение даже е в превод от латински език LENS- означава леща. За да подсилим белтъчния внос може да включим и суплементи като грахов, лупин или соев протеин под формата на изсушен и лиофилизиран технологично извлечен и контаминиран изолат. Прахообразна растителна добавка , която можем да я добавяме към ястията и така да обогатяваме храната и осигурим необходимият дневен и здравословен прием на протеини. Зърнените храни като ориз, киноа, просо, лющен овес, елда, царевица ще балансират въглехидратния внос, ще подхранят клетките с бързо усвояема енергия ще дадат енергийна искрица на черния дроб.
ПЛОДОВЕ В тяхната цялост заедно с фибри ензими , витамини и антиоксиданти- Ябълки, райска ябълка, хинап, круши, сушени сини сливи, натурални фурми, екзотични за нашата страна- киви, мандарини, грейпфрут, манго. ВАЖНО ПРАВИЛО! Комбинирайте сладки със сладки и кисели с кисели сортове за по добро храносмилане. Избягвайте приема им в комбинация с друг вид храна или като десерт , препоръчително е да се консумират самостоятелно, защо са богати на естествени природни захари, които лесно ферментират и могат да предизвикат подуване и ферментация в гастро интестиналния тракт и последващи възпалителни процеси. От семената с изключителна важност са небеления сусам и лющеното конопено семе, те са с отличителен състав на аминокиселини, биодостъпни мазнини и минерали като цинк, калций, желязо, магнезий. Ореха с неговите противовъзпалителни омега три мастни киселини, йод ще даде ситост здраве на клетките. Бадем богат на калций, лешник богат на бор, елемент които ще подобри усвояване на калций към клетката и т.н. природата е дарила огромно разнообразие от вкусове, за да поддържаме хармонията в себе и по един много естествен и безопасен начин.
БЕЗ ПРЕЯЖДАНЕ
Постът преди всичко е въздържание и стремеж към умереност и баланс. По време на коледни пости храненето трябва да е редовно разпределено през деня на четерикратно или петкратно хранене, на малки порции. И да, напълно възможно е преяждането и напълняването, дори по време на пости, ако се прекалява с ядките и сушените плодове.
Постите може да са период от време, в който да балансираме отговора си към глада и да свикнем да ядем по-малки, но питателни порции.
За да подсигурим тялото, то не задълбочи съществуващи дефецити може да се възползваме от развитието на науката да включим и хранителни добавки като част от към добре балансираното и разнообразно ежедневно меню. Тъй като зимата няма слънце, което да ни зарежда с витамин Д нека го прибавим под формата на усвояема добавка. Калций от червено ирландско водорасло ще снабди организма ни с нужния елемент. А за да може да се погрижим по естествен начин за добрата калциево фосфорна обмяна нека се погрижим за нивата на витамин Д в тялото в умелото съчетание с под формата на добавка и омега три мастни киселини като масло от крил или рибено масло при сериозни дефецитни състояния или при здравословни проблеми като артрити и сърдечно съдови смущения.
Към края на коледните пости се разрешава и консумацията на риба и морски дарове. Припомням значимостта на рибата- богата на полезни мазнини, витамин Д, протеини тя е важен нутриент за организма. Но за да е пълноценно усвояема е нужна щадяща кулинарна обработка. Защото белтъците, витамините , ензимите мазнините са термолабилни, топлинната обработка ги неутрализира, изменя, а все пак храната има значимост, ако съдържа усвояеми нутриенти, които да нахранят клетките. В системата за човешкото хранене съм посочвала не еднократно рецепти за приготвяне на риба, така че тя да внася хранителни вещества, а не да отнема от живота на клетките, затрупвайки ни с токсични субстанции, които тялото трябва да преработи , за да опази вътрешния си свят.
Коледните пости са една прекрасна възможност да дадем нужната почивка на тялото и ума, да създадем подходящите условия, нужни за неговата възстановителна програма, да подпомогнем и възстановим своето благополучие на физическо и ментално ниво. Здрав дух може да живее само в здраво тяло. Тялото е храм и стопанинът сме само ние, от нас зависи какво ще е неговото състояние. Храната е важен фундамент, тя определя качеството ни на живот. Храната е онази комплексна природна субстанция, която в биологично идентична форма, идеално съвместима с нашата клетъчна матрица, в която клетките се хранят , усвояват, поддържат всички жизнени функции. За мен промяната в хранителните навици е път към вътрешния ни свят, опознаване на себе си, разчитане на сигналите на тялото и когато имаме вътрешната будност, че истинският лечител е вътре в нас, мъдро и прецизно внедрен от природата , тогава имаме и ключът да опазим своето благосъстояние. Промяната е нещо хубаво, тя е движение напред. Живота е динамика, а когато има застой, тогава се влошава и жизнения цикъл. ХРАНАТА Е природен МЕТОД ЗА ПРЕВЕНЦИЯ , но и мъдро безопасно решение на много здравословни смущения. Ще завърша темата с цитат на моя учител и вдъхновител др. Г. Гайдурков „ Все пак природата си знае работата“, а ние трябва да и се доверим, за да може тя да си свърши работа.
Красимира Сотирова – магистър по храни, хранене и Диан етика