Как хипербарната кислородна терапия  (Барокамера) помага на процеса на възстановяване след инсулт?

Въпреки усилията за предотвратяване и осъзнаване на инсулт, разпространението му предизвиква учените да разработят по-ефективни терапии за възстановяване от прекаран инсулт, включително използването на хипербарна кислородна терапия (HBOT).
Възможността за възстановяване от исхимичен или TIA („мини инсулт“) може да бъде несигурна, но това може да не е точно така: хората, които получават навременно и ефективно лечение, се възстановяват с по-малко сътресения след инсулт.
За съжаление, навременното лечение не винаги е постижимо, което прави инсулт водеща причина за сериозно дългосрочно увреждане в Световен мащаб. Повече от половината от преживели инсулт на възраст 65 и по-възрастни лица намалява мобилността им, попадайки в състояние на инвалидизация при някои лица и ползването на инвалидна количка за остатъка от живота си. Много се борят с когнитивната функция, затруднения в говора, и зрителни увреждания.

Какво се случва с мозъка по време на удар?

Когато ударът настъпи, той веднага започва да убива мозъчните клетки поради загуба на притока на кръв. Около два милиона мозъчни клетки умират всяка минута и ударът остава нелекуван. Други клетки стават ранени, но не е задължително да умрат. Невролозите често ги описват като „зашеметени“.
И все пак значителна част от дяловете на мозъка са атакувани. Комбинираните увреждания от ранени и мъртви мозъчни клетки водят както до непосредствени, така и до дългосрочни симптоми като слабост на крайника или парализа, закърняване на говор, усложнения на зрението или проблеми с равновесието.
Нищо не може да се направи за мъртвите мозъчни клетки, поради което навременната намеса е толкова критична. Въпреки това, HBOT може да помогне за реставриране на пострадалите такива.

Как хипербарната кислородна терапия  (Барокамера) помага на процеса на възстановяване след инсулт?

В хипербарните камери, като тези в Топ Медик, въздухът се херметизира в HBOT – кислородната барокамера до над атмосферните нива и хората дишат 100% чист кислород. Тази среда увеличава нивата на кислород в организма до около 17 пъти по-високи от нормалното, което позволява кислородът да бъде доставен дори до повредени клетки, като тези хора, които са прекарали инсулт.
Уникалните HBOT – хипербарна оксигенация – протоколи в Топ Медик използват научно валидиран процес, при който нивата на кислород се колебаят по време на цялата сесия на HBOT – барокамерата. Когато маската е включена, нивата на кислород са много високи. Но, когато маската е изключена, тялото усеща състояние на „нисък“ кислород заради бързия спад. Това задейства тялото в режим на възстановяване и регенерация, което от своя страна:
  • стимулира пролиферацията на стволови клетки
  • подобрява увреденото клетъчното здраве
  • изгражда нови кръвоносни съдове, оптимизирайки притока на кръв
  • растат нови връзки в мозъка
В миналото възстановяването на тези нови връзки беше нечувано. Учените преди това вярвали, че след като невроните са били унищожени, те никога не могат да се възвърнат. Оттогава изследванията опровергаха тази представа.

Какви ползи могат да постигнат оцелелите от инсулт с HBOT?

Няколко проучвания са доказали ползите от използването на HBOT – хипербарна оксигенация след прекаран инсулт и възстановяването от него. Механизмите за възстановяване и регенерация в мозъка, подканени от HBOT – хипербарна кислородна терапия, водят до:
  • засилва речта и способността да чете/пише;
  • реставрирана двигателната функция, дори при пареза;
  • връщане към независимост при извършване на ежедневни дейности;
Когато се комбинират с персонализираното хранене, упражнения и обширни оценки, които са част от Медицинската програма на Барокамерата на Топ Медик, резултатите стават още по-впечатляващи. Някои пациенти напредват от използването на инвалидни колички до ходене самостоятелно или с асистиращо устройство. Пациентите, загубили способността си да говорят, правят огромни стъпки за възстановяване. Мнозина съобщават, че най-голямата полза просто не е да бъдат „бреме“ за близките си.
Дори ако човек няма видими ефекти след като получи инсулт, мозъкът все още е бил повреден—и те са изложени на по-висок риск за последващ инсулт. HBOT – хипербарна оксигенация, чрез медицинската програма AVIV, може да смекчи този риск и потенциално да помогне за предотвратяване на появата на бъдещи удари.

Колко скоро след инсулт може да се прилага хипербарна кислородна терапия?

Топ Медик препоръчва да изчакате един месец след прекаран инсулт, преди да се стартира и да се ползват протоколите на Aviv Медицинска програма. Това позволява естествената излекуваща прогресия на мозъка да се задържи. Колкото по-скоро оцелелите от инсулт действат след този първи месец, толкова по-добре. Изследванията, които нашите учени са направили, показват силна кохорта от едномесечната точка до четири години след удара.
Това доказва, че наистина няма ограничение колко дълго време след прекаран инсулт, пациентите могат да участват в програмата. Наблюдавали сме успех в пациенти,които са били 10 години след прекаран инсулт с постоянни или разредени процедури и имат добро възстановяване след прекаран инсулт.

В обобщение

Оцелелите от инсулт вече не е необходимо да се чувстват като, че ли животът е „свършил“ поради инвалидизиращи когнитивни и физически увреждания. Протоколите на Медицинската програма на Авив са вкоренени в обширни научни изследвания и са били инструментални за подпомагане на инсулт оцелелите да процъфтяват и живеят много добре в златните си години.
Меню
Call Now Button