Възстановяване на спортни травми с барокамера – хипербарна кислородна терапия – HBOT

Ето 3 причини, поради които много спортисти използват хипербарни кислородни камери (HBOT) – барокамера за своето спортно представяне и възстановяване

Изпълнението може да е работа на спортиста, но физическата поддръжка и възстановяване са в основата.

И така, как може да помогне допълнителният кислород? И дори повече от това… как би могло да помогне въвеждането на кислород в хипербарна камера?

Кристиано Роналдо, Новак Джокович, Тайгър Уудс, Майкъл Фелпс, Дейвид Бекъм, Валентино Роси, Леброн Джеймс, Рашад Дженингс, Марк Кавендиш, Рафаел Сориано и Джо Намат са само няколко спортиста и атлети, които са използвали хипербарни камери . Някои от предимствата, които ще чуете от някои от тези спортисти включват:

  • По-добре се чувства след сън
  • Усещане за повече енергия
  • По-бързо възстановяване от болката
  • По-бързо възстановяване от наранявания
  • Изострена умствена яснота

Възстановяване на спортни травми с барокамера – хипербарна кислородна терапия – HBOT

Повишаването на кислорода в тъканите, което се случва в хипербарната камера , предизвиква значителни промени в процеса на възстановяване на раната, което насърчава възстановяването при спортни травми.

Нека поговорим за това как хипербарната кислородна терапия (HBOT) е от полза за вашите тъкани повече от дисциплинираното дишане. И дори повече от дишането на чист кислород от маска или назална канюла.

Ето 3 предимства на хипербарната кислородна (HBOT)  терапия за спортисти:

1 .HBOTкислородна барокамера помага за излекуването на предизвикателни наранявания

Травмите на сухожилията и връзките са изключително чести в света на спорта. По-голямата част от спортните травми са долен крайник. Най-често срещаните са в глезена.  Те отнемат време и са предизвикателни за лечение, което често проваля представянето и плановете на спортиста.

, Възстановяване на спортни травми с барокамера – хипербарна кислородна терапия – HBOT, Топ Медик
подходяща терапия за деца с аутизъм

HBOT обаче е невероятен ресурс за възстановяване на наранявания в тези области на тялото. 3 HBOT проучвания със спортисти са ограничени, но нарастват. В преглед на едно проучване HBOT показа особено обещание за спортни наранявания, включващи области от мускул, които имат по-нисък кръвен поток. Те включват вашите връзки, сухожилия и кости. Тези области могат да бъдат особено трудни за заздравяване, което прави HBOT обещаваща терапевтична възможност за ускоряване на лечението.

Обикновено кислородът пътува до тъканите ви чрез кръвообращението. Въпреки това, ако сте имали нараняване, кръвообращението ви обикновено е нарушено. Сухожилията и връзките имат бавно време за заздравяване, защото нямат същото ниво на циркулация като други части на тялото, като мускулите. Това създава проблематичен цикъл. Вашите тъкани се нуждаят от кислород, доставян от кръвоносните съдове, но те нямат достатъчно кръвоносни съдове, за да им дадат кислорода, от който се нуждаят. Когато са разкъсани или изложени, те често се борят да получат кислорода, от който се нуждаят за ремонт.

Но HBOT бързо доставя кислород до клетките, които се нуждаят от него. Вместо да разчита само на кръвоносните съдове за доставяне на кислород, терапията с HBO изтласква повече кислород в кръвния поток с налягане. И този натиск не се чувства по-интензивен от слизането в подводница.

2. HBOT насърчава процесите, необходими за възстановяване на силно използвани мускули

Тежките упражнения ремоделират скелетните мускули. Но прекомерната употреба с интензивни тренировки води до повече увреждане на меките тъкани сред спортистите. Дългосрочното използване на мускулите изисква допълнителен кислород.

, Възстановяване на спортни травми с барокамера – хипербарна кислородна терапия – HBOT, Топ МедикС HBOT терапията, кръвта и тъканите ви се обогатяват с кислород. Това прави мускулите ви да получават по-бърз достъп до кислород. Няма по-бърз или по-интензивен начин да доставяте толкова много кислород до клетките си. Проучванията потвърждават, че HBOT ускорява вашата миогенеза (образуване на мускулна тъкан) при нараняване на мускулите на меките тъкани, като синини.

Процесът не отнема много време. Безопасните HBO сесии са с продължителност около 2 часа и в множество терапевтични сесии. Няма нужда да спите цели нощи в една стая, както правят някои спортисти, за да се възползвате от предимствата.

3. HBOT – кислородна барокамера намалява възпалението

След тежки тренировки тялото ви има възпалителен отговор. Това помага на мускулите ви да се възстановят, но ви причинява болка. Също така е проблематично, ако трябва да изпълнявате скоро след предишната тренировка. Твърде силното подуване или постоянното състояние на подуване от чести тренировки излага клетките ви на риск от увреждане.

Механизмите не са добре разбрани, но е доказано, че HBOT намалява възпалението. Помага за прекъсване на цикъла на възпаление, което предпазва клетките от липса на кислород от отока. Това може да бъде от полза за почти всякакъв вид тъкан. Независимо дали става дума за здрава тъкан, която просто се нуждае от подмладяване, или увредена тъкан, която се нуждае от мултидисциплинарна терапия, HBOT може да бъде от полза и за двете.

Комбинацията от налягане и чист кислород е това, което създава тези динамични ефекти. Чистият кислород сам по себе си изисква рецепта и когато просто се вдишва, работи само толкова добре, колкото и кръвообращението ви. Достъпът до контролирана среда под налягане е много труден, освен през твърда хипербарна камера. Заедно те имат експоненциални резултати.

Какво е HBOT – хипербарна кислородна терапия – барокамера?

Повече от 200 години хипербарната кислородна терапия се използва като регенеративно здравно лечение и помага за подобряване на общото благосъстояние на хората. Липсата на кислород е една от най-честите причини за появата на множество заболявания и увреждане на клетките.

Терапията е изцяло натурална и се провежда чрез излагане на пациента на налягане, по-високо от атмосферното, и снабдяването му с чист кислород чрез специални устройства, наречени хипербарни камери.

, Възстановяване на спортни травми с барокамера – хипербарна кислородна терапия – HBOT, Топ МедикХипербарната кислородна терапия (HBOT) използва по-високо от нормалното (атмосферно) налягане. По време на терапията се диша не обичайния 21% кислород, а чист кислород през кислородна маска.

В камерата налягането е до два пъти по-високо от налягането на околната среда, поради което вдишваме два пъти по-висока концентрация на кислород, сякаш дишаме чист кислород в околната среда или 9,5 пъти повече, както ако дишаме нормален въздух в околната среда, поради което ефектите върху нашето здраве и благополучие са още по-добри.

Хипербарната терапия (HBOT) се използва от много години по целия свят за предотвратяване и подобряване на много заболявания и подобряване на общото здраве. Всяко заболяване, което е исхемично (липса на тъканен кислород) по природа или има съпътстващ оток (подуване на тъканите или нервите), ще има полза от HBOT.

Доказано е, че налягането в хипербарната камера трябва да бъде най-малко 160 kPa (1,6 bar, 1,6 ATA), за да се постигне желаният терапевтичен ефект. Но само шепа производители на пазара са в състояние да произвеждат оборудване с такова високо налягане. Нашата компания разполага с необходимите знания, за да постигне това високо налягане. Използвайки собствения си опит и развитие, успяхме да достигнем до нови измерения в областта на хипербарната медицина. С гордост можем да заявим, че нашата барокамера в МЦ „ТОП МЕДИК“

HBOT сесиите са безопасно, просто, неинвазивно и безболезнено лечение

Той е изключително безопасен и няма странични ефекти, които биха навредили на вашето здраве. Повечето пациенти го намират за приятно и релаксиращо. Лечението обикновено оставя едно сладко продължително усещане за благополучие.

HBOT – хипербарна кислородна терапия помага за подобряване на здравословното ви състояние, удължава живота ви и го прави по-удобен и продуктивен.

Благоприятната хипербарна кислородна терапия чрез доставяне на чист кислород регенерира увредените клетки в човешкото тяло и предотвратява по-нататъшни увреждания. Потребителите вдишват по-големи количества кислород поради излагане на среда с високо налягане, което позволява повече кислород да се разпредели към увредената тъкан и това от своя страна води до по-бързо възстановяване. Физичните свойства на кислорода го карат да се разтваря в плазмата, когато е изложен на високо налягане. Следователно плазмата снабдява всички тъкани на тялото с кислород, дори тъканите с лошо кръвообращение.

 

 

Меню
Call Now Button