Болки в колената

Болки в колената

Колянната става е една от най сложно устроените стави в човешкия организъм, която носи тежестта на тялото.

Тя има три отдела:

  • външен (свързването между бедрената и голямопищялната кост от външната страна на коляното)
  • вътрешен (свързването между бедрената и голямопищялната кост от вътрешната страна на коляното)
  • пателофеморален (частта от ставата, където капачето контактува с бедрената кост)

Между ставните повърхности на бедрената и голямо пищялната кост са вмъкнати две влакнестохрущялни образувания – мениски (menisci). Във вътрешността на ставата се намират и предната и задна кръстни връзки (lig. cruciatum anterius и lig. cruciatum posterius). Колянната става се загражда от ставна капсула, която заедно със ставните повърхности ограничава ставната кухина, изпълнена със синовиална течност, която играе ролята на смазка в ставите при движение – навлажнява повърхността на ставните хрущяли и облекчава триенето между тях. Ставната капсула е укрепена от ставни връзки по вътрешната и външната страна на ставата, наречени странични, както и такива по задната и повърхност.

Болките в коляното може да се появят на всеки етап в живота на човека
Болките варират и зависят от причината и сериозността на увредата. Те могат да се появят внезапно или след травма и да се усилват бавно във времето. Освен болката може да има скованост, заключване на ставата или невъзможност да се разгъне коляното. Специфично за коляното е чувството за нестабилност, усещането, че всеки момент може да поддаде.
Причините за възникване на болката най-общо могат да бъдат травматични и нетравматични.

Една от най-често срещаните причини за не травматична болка в коляното и гонартрозата е генеративно изменение в ставата изразяващо се в изтъняване на хрущяла. Клинично се изразява първо с болка, това е най-честият симптом, който в началото се
появява при натоварване. При напредване на процеса болката става все по-честа и трайна и се появява и в покой.
Товаро преходен хидропс – периодични изливи в коляното. Трето ограничаване на движенията – сгъване и разгъване, в напредналите случаи на гонартрозата се развива фрикционна контрактура – коляното е трайно сгънато и не може
да се изправи напълно. Четвърто – деформацията представлява изкривяване на митницата навън или навътре
към другия крак, но на по-късен етап е възможно да се появи и накуцване.
За диагностика се използва ренген и профил с ямара.
Лечението е консервативно и оперативно.
Към консервативното спадат: намаляване на телесното тегло, медикаментозно нспв, кортикостероиди, хондропротектори.
При – плазмите работи вътреставно приложение на плазма (отделно от собствената кръв).
Вътреставно приложение – стоят със анестетик или продукт с хиалуронова киселина.
Озонотерапия – прилагане на предварително отстранена собствена венозна кръв.
Гуна терапия представлява резонансна магнито фореза, която улеснява проникването на колагена през кожата в ставата, при което се възстановява ставния хрущял.
Оперативно лечение: остеотомия, при които се коригира бедро и подбедрица при тежки деформации.
Алопластика – представлява унилатерално или тотална смяна на колянната става.
Физиотерапевтични магнитотерапия, високоинтензивен магнит.

Други заболявания водещи до болка в колената това са на различни видове артрит – ревматоиден, реактивен, септичен, псориатичен. Лупус, подагра, туберкулоза, остеомиелит, фибромиалгия. Остеосарком или друг вид неоплазма – предимно при момчета от 8 до 14 години. Бейкерова киста – киста изпълнена със силно синовиална течност в задколянната ямка. Болест на Копер – натрупване на костна тъкан около капачето в резултат на чисти травми. Периферна невропатия, Болести на ендокринната система – диабетна полиневропатия, рахит, скорбут. Болест на кръвта, саркоидоза, хемофилия, левкемия. Вроден сифилис, лимфедем и други.
Травматични причини, при които могат да се засегнат кости, хрущяли или лигаментите на коляното. Сред най-често срещаните са лезия на минискуса, минискус оти с хрущял, не полупръстени разположени между бедрото и подбедрицата, които могат да се обадят при усукване, усукваща травма на коляното. По-често при спортисти като: баскетболисти и други.
Разкъсване на предна кръстна връзка – получава се при резки движения в посоката на бедрото спрямо фиксирани спрямо подбедриците – По-често се получава при футболисти баскетболисти и други.  Изкълчване на капачки на коляно.

Меню
Call Now Button