Плазмотерапия

Плазмоклетъчната терапия ПРП (Плазмотерапия) – тромбоцитно обогатена терапия- е нов революционен метод на лечение – дял от така наречената регенеративна медицина получила силен тласък на развитие през последните години.

Методът се базира на наблюденията за ролята на тромбоцитите в процеса на възстановяване на увредени части от тялото, като от съществено значение са естествените растежни фактори при отделяне на тромбоцитите в увредената част. Използва се собствения потенциал на организма за лечение на различни увреди. При този метод със специална технология се отделят тромбоцитните клетки от кръвта във висока концентрация, и след това се нанасят в таргетната зона на увредата посредством инжекция. Използва се свойството на тромбоцитите да индуцират възстановяващи тъканите естествени за организма процеси.
Инжектирането на повишена концентрация на тромбоцити в увредената част на става, сухожилие, кост или кожа стимулира иницииране на естествен оздравителен процес, което представлява и самия метод. Знае се и е доказано, че при наранявания, в зоната на увредата организма предизвиква повишена концентрация на тромбоци – в хематома /кървоизлива/ – като инициирането на оздравяването започва именно от тромбоцитните клетки-богати на протеини и растежни фактори, индуциращи оздравяването на тъканите.
Накратко методът представлява вземане на кръв от пациента, след което тя се обработва по специален начин, със специален апарат, с цел отстраняване на еритроцитите. Получената суспензия, която е силно обогатена основно на тромбоцити и плазма, с минимално съдържание на левкоцити, се инжектира в увредената таргетна зона. Така се отключват естествени процеси на възстановяване в зоната на увредата. И това свойство именно се използва за лечение в ортопедията.

Основните насоки на метода са:

1. Остеоартрит и дегенеративно ставни заболявания – гонартроза, коксартроза и др, засегнати стави, дископатия, радикулит, ошипяване – прилага се метод на Неаполитано и метод на Гоби.

2. Хронични тендинози, околоставни заболявания, сухожилно дегенеративни процеси – периартрити, епикондилити, ахилесов пери-и тендинит, плантарен фасцит, шип в петата, тендинити на капачего, на пес ансеринус, както и при различните форми на бурсити.

3. Болки, свързани с последици при различни спортни травми, като скъсване на предна кръстна връзка, менискални увреди и лезии, увреди на ротаторен маншон, след тежки навяхвания свързани с връзкони увреди.

4. При псевдоартрози за стимулиране на костното срастване и съкращаване на сроковете на оздравяване, като допълнение към основното лечение.

5. Асептични некрози, като допълнение към основната терапия при реваскуларизиране на некротичния костен участък.

6. При различните форми на костна пластика, извършвани по различни причини, като увеличава възможността за прихващане на присадката и съкращаване на възстановителните срокове.

Има множество медийни извадки за използването на тази терапия при лечение от водещи спортисти като Рафаел Надал, Тайгър Уодс и други, за бързо възстановяване при спортни травми и тендопатии, и връщане към професионалния спорт.

Проучванията показват, че след използването на богата на тромбоцити плазма (PRP) за проблеми с сухожилията, в третираната област започват да се развиват нови сухожилни клетки (наречени теноцити). Хондроцитите (хрущялните клетки) се образуват, когато PRP се инжектира в увреден хрущял. Факторите на растеж, които помагат за изграждането на ново кръвоснабдяване в района, също се увеличават. В същото време има натрупване на колагенови влакна от тип I. Колаген тип I съставлява основната структура на сухожилната тъкан. Този лечебен отговор може да помогне за възстановяване на силата по-бързо от нормалното, но са необходими проучвания, за да се докаже това.

Не всеки с мускулно-скелетен проблем, както е описано, може да проведе това лечение. Всеки със състояние, наречено тромбоцитопения (ниски нива на тромбоцитите), всеки с анамнеза за рак няма да се класират. Тромбоцитопенията може да възникне при лечение с лекарства за нарушения на кръвосъсирването, ревматоиден артрит или някои форми на химиотерапия за рак. Употребата на разредители на кръвта като Coumadin или Warfarin и наличието на инфекция в мястото на раната също са противопоказания (причини, поради които плазмата, богата на тромбоцити, не е опция за вас)

Меню
Call Now Button