Меридианната система

Меридианната система

Системата на акупунктурните меридиани произтича от традиционната китайска медицина (ТКМ), медицинско наследство, което съществува повече от 3000 години. Меридианите са функционални кръгове, организирани в специфична структура, които действат заедно като механизъм за контрол. ТКМ посочва десет меридиана, базирани на органи; те могат да бъдат групирани в пет функционални кръга според принципите на полярността в ин и ян. Черен дроб / пикочен мехур, черен дроб / жлъчен мехур, стомах / далак / панкреас, бели дробове / дебело черво и сърце / тънки черва. Има още четири меридиана, които са отговорни за контрола на организма:начален съд и управляващият съд като меридиани на средна линия, троен нагревател и циркулационния полов меридиан.

Използвайки анатомичния път на меридианите на органите , петте групи зъби (резци, кучешки, премолари, кътници и мъдреци) могат да бъдат причислени към петте функционални кръга и техните характерни взаимодействия. Всеки от функционалните кръгове включва един от големите вътрешни органи (сърце, черен дроб, далак / панкреас, бели дробове и бъбреци) като така наречените ин-органи, както и един от големите кухи органи (тънки черва, жлъчен мехур, стомах , дебело черво и пикочен мехур) като органи на ян. В допълнение,  един сенсуален орган, един синус и определена част от гръбначния стълб принадлежат към всеки функционален кръг. Можем да използваме принципите на TКM, за да извлечем тяхната свързаност със зъбите:

– Функционален кръг на бъбреците / пикочния мехур: резци в горната и долната челюст

– Функционален кръг на черния дроб / жлъчния мехур: Кучешки зъби в горната и долната челюст

– функционален кръг на стомаха / далака / панкреаса: 1-ви и 2-ри кътник в горната челюст и премоларите в долната челюст

– Функционален кръг на белия дроб / дебелото черво: Премолари в горната челюст и 1-ви и 2-ри кътници в долната челюст

– Функционална група на сърцето / тънкото черво: зъбната област на мъдреца в горната и долната челюст

TКM вярва, че дразненето, свръхстимулацията или дисфункцията първоначално са балансирани във функционалната група и следователно те са саморегулиращи се, стабилизиращи и регенеративни системи в организма. Местните полета на смущения в зъбите могат да предизвикат съответните симптоми по протежението на акупунктурните меридиани, по същия начин, по  който нарушенията в самите меридиани могат да причинят енергийно отслабване на свързаните с тях групи зъби и следователно повишена чувствителност към заболявания в тези зъбни зони. Цялостната регулаторна система, а заедно с нея и имунната система като цяло, ще стават все по-обременени с нарастването на броя на небалансираните функционални групи.

Райнхолд Фол, който публикува труд относно примата на зъбните нарушенията, счита, че зъбите могат да действат като мощни полета на смущение  и следователно допринасят за отклонението на саморегулирането и появата на хронични заболявания. Ето защо всеки, който има хронично заболяване, трябва да посети зъболекар за орален преглед според холистичните /кибернетични  принципи.

Меню
Call Now Button