Акупунктура и далеко източна медицина

Акупунктура и далеко източна медицина

За разлика от нашата западна медицина, далекоизточната медицина разглежда хората от холистична гледна точка и не е разделена на множество дисциплини. Тя се стреми не само да лекува болести, но и да предотврати появата на сериозни и хронични състояния. Акупунктурата, основен елемент в китайските лечебни методи, е одобрена от СЗО и водещи акупунктурни асоциации като метод за лечение на много патологични състояния. Тя включва вмъкване на тънки акупунктурни игли в определени точки на тялото; след това те се оставят там между 20 до 30 минути, за да допринесат за лечебния процес, докато пациентът се отпуска на дивана.

За много пациенти акупунктурата е приятно , релаксиращо и удивително бързодействащо усещане, дори по време на първото им лечение.

Тънките игли за еднократна употреба се поставят почти безболезнено в определени точки на тялото по време на акупунктура. Много акупунктурни точки са разположени по протежението на канали с невидима енергия , известни като меридиани. Китайската медицина вярва, че дразненето на иглата стимулира и регулира потока на енергия. Блокадите се освобождават и нарушенията се отстраняват. В повечето случаи отнема само няколко сесии акупунктура за лечение на остри заболявания; но значително повече може да е необходимо за хронични състояния, в зависимост от патологията и физическото състояние на пациента.

Допълващите лечения понякога могат да засилят благоприятните ефекти на акупунктурата. Сред особено полезните процедури е моксибусцията, специална топлинно лечение, при което изсушен див пелин се изгаря над определени части на тялото, за да ги загрее и стимулира потока на енергия.

Вендузотерапията и масажът с чаши от стъкло също могат да засилят ефекта на акупунктурата, тъй като те стимулират избраните области на тялото по благоприятен начин, намаляват мускулното напрежение и влияят положително на вътрешните органи.

При акупунктура на тригерни точки иглите се използват за стимулиране на определени мускулни участъци, отговорни за чувството на болка, а след това за предизвикване на локална мускулна релаксация.

Акупунктурата на ухото включва вкарването на особено фини игли в специални точки на ухото, за да се стимулират свързаните органи. Процедурата може да повлияе и на емоционалното благосъстояние. Акупунктурата на ухото се използва като монотерапия или като допълнение към акупунктурата на тялото.

Черепната акупунктура според Ямамото е доказан метод, при който иглите се прилагат изключително върху точки в главата, например на челото и слепоочията. Тази форма на акупунктура се използва за лечение на много остри и хронични патологични състояния, често също парализи и неврологични разстройства.

Меню
Call Now Button